Quassel is een IRC client voor Windows, Mac, en Linux. Deze handleiding richt zich om te beginnen op de Windows versie.

Stap 1 – Downloaden

Quassel kan op twee manieren ge├»nstalleerd worden, via een installer, of door zelf een zipfile uit te pakken. Beide opties worden hier omschreven. Ga in ieder geval naar de Download Pagina van Quassel. Kies hier voor ‘an installer for Windows’ als je de installer wilt. Of als je het zipfile wilt voor de “Monolithic Client” voor Windows. (Ga bij twijfel voor de installer.)

 

Optie A – De Installer

Kies bij de installer download de gewone .exe (niet de gitHEAD, dit is een experimentele versie). Download de installer en voer deze uit. Om echt te installeren hoeft alleen op de ‘Install’ knop gedrukt te worden.

In het Start Menu verschijnen in het ‘Quassel’ mapje 4 opties. De gewone ‘Quassel’ is degene die voor normaal gebruik nodig is, en kan dus gebruikt worden om door te gaan naar Stap 2 van deze handleiding.

Optie B – Zipfile

Na het downloaden van het bestand kan dit uitgepakt worden op een een locatie naar keuze. Dubbelklikken op het ‘quassel.exe’ bestand in de gezipte map start het programma op om door te gaan naar Stap 2.

Gebruikers die dit willen kunnen/moeten zelf snelkoppelingen naar het bestand in het Start Menu of op het Bureaublad maken.

Stap 2 – Instellen

Bij het voor het eerst starten van Quassel komt automatisch een instellingen dialoog naar voren.

Na de introductie wordt eerst gevraagd om een ‘echte naam’ en een nickname voor IRC gebruik op te geven. Bij het tweede tabblad kan een zgn ‘away message’ worden ingesteld die Quassel weergeeft wanneer de gebruiker zichzelf op away (afwezig) zet in het programma.

 

Bij de volgende stap “Netwerkverbinding opzetten” kiest Quassel al automatisch voor Freenode, het netwerk waar ook #dutchnano op draait. De servers hoeven dus niet aangepast te worden. Wel moet in het onderste vak ‘Automatisch kanalen binnengaan’ #quassel vervangen worden door #dutchnano.

 

Klik vervolgens op ‘Save & Connect’

Stap 3 – Gebruik

In principe ben je nu klaar om het programma gewoon te gebruiken. Het subvenstertje met ‘Alle chats’ aan de linker kant kun je gebruiken om naar #dutchnano te schakelen, mocht je om te beginnen in het Freenode status scherm blijven hangen.

Ik zelf geef er bij het instellen van het programma de voorkeur aan om dat ‘Alle Chats’ subschermpje naar rechts onder te verplaatsen (onder de lijst met Nicks). Maar het staat iedereen natuurlijk vrij om zelf met in de interface en instellingen te spelen.

Quassel onthoudt bij het afsluiten waar je was, dus als je ‘m opnieuw start kom je weer terug in #dutchnano zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen.

Extra: NickName Registreren

Soms (vaak) kan het handig zijn om je NickName te registreren. Dit voorkomt dat anderen zich voor kunnen doen alsof ze jou zijn, en het stelt je instaat om na een verbindings probleem weer snel je eigen nick terug te krijgen.

Registreren gebeurt via NickServ, een onderdeel van het freenode IRC netwerk. door een berichtje naar NickServ te sturen kun je je nickname registreren. Ga voor de veiligheid eerst naar ‘Freenode’ onder ‘Alle Chats’ zodat als er iets misgaat je wachtwoord niet in het chatkanaal voor andere te zien is.

Type nu ‘/msg nickserv register wachtwoord emailadres

 

Binnen enkele minuten ontvang je op het opgegeven email adres een bevestingings code, die alvast in ‘/msg’ formaat voor je klaar staat. Kopieer deze regel uit het mailtje, plak ‘m in Quassel en druk op enter, je registratie is nu bevestigd.

Wil je je email adres graag prive houden. Stuur dan dit berichtje naar nickserv: ‘/msg nickserv set hidemail on’

Automatisch Identificeren

Met een geregistreerde nickname moet je iedere keer dat je inlogt je bij nickserv identificeren. Gelukkig kan Quassel dit automatisch voor je doen. Ga naar ‘Instellingen -> Configureer Quassel’ (of druk F7).

Kies onder het kopje ‘IRC’ voor ‘Netwerken’ en klik rechtsonder op het tabblad ‘Auto-identificatie’ vink het ‘Auto-identificatie’ vakje aan en vul het ‘Wachtwoord’ vakje in. Nu identificeert Quassel je automatisch bij het inloggen.