Server Informatie

Als je chatzilla, of een andere client, al geinstalleerd hebt en het verder zelf wil doen kun je de volgende informatie gebruiken:

Server: irc.freenode.net
Channel: #dutchnano

Stap 1 (Indien Nodig) Download en Installeer Firefox

Alleen nodig als je nog geen firefox gebruikt.

Ga naar http://www.getfirefox.com/ en klik de download link voor de nieuwste firefox versie?>

screenshot

Voer het installatie programma uit, of sla het eerst op en voer het daarna uit. In principe kan het programma gewoon met “Volgende” en “Voltooien” worden doorgeklikt zonder problemen. Alleen als je liever IE wilt gebruiken voor het gewone internetten (en firefox dus feitelijk alleen om ChatZilla te kunnen draaien) is het belangrijk om “Firefox als standaard browser gebruiken” uit te vinken.

Stap 2 ChatZilla Installeren

Ga, in Firefox, naar https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/16

Klik op “Aan Firefox Toevoegen”

screenshot

Wacht de countdown af en klik wanneer de knop beschikbaar komt op “Nu Installeren”

screenshot

Klik op “Firefox Herstarten” om de installatie te voltooien

screenshot

Stap 3 ChatZilla instellen om automatisch #dutchnano op te zoeken

a) Klik op Extra en op ChatZilla om ChatZilla te openen

screenshot

b) Klik het ChatZilla menu aan en klik Preferences

screenshot

c) Stel onder General in ieder geval je gewenste NickName in

screenshot

d) Klik op OK om de Preferences te verlaten

e) Klik in de lijst met netwerken op “freenode”

screenshot

f) Klik nu met de rechter muisknop op het “freenode” tabblad en klik met links op “Open This Network at Startup”.

screenshot

g) Voer in de tekstbalk de tekst “/join #dutchnano” in. Klik vervolgens weer met de rechter muisknop op het #dutchnano tabblad en kies “Open This Channel at Startup

screenshot

h) Sluit eventueel ChatZilla af en start opnieuw op. Als het goed is wordt er nu niet alleen verbinding gemaakt met freenode maar wordt je ook direct in het #dutchnano chat kanaal ingelogd.

screenshot

i) Type een berichtje en wacht op reactie 😉

Extra: NickName Registreren

Soms (vaak) kan het handig zijn om je NickName te registreren. Dit voorkomt dat anderen zich voor kunnen doen alsof ze jou zijn, en het stelt je instaat om na een verbindings probleem weer snel je eigen nick terug te krijgen.

Registreren gebeurt via NickServ, een onderdeel van het freenode IRC netwerk. door een berichtje naar NickServ te sturen kun je je nickname registreren. Ga voor de veiligheid eerst naar het freenode tabblad onderaan in ChatZilla, als je iets mis typt laat je dan tenminste niet je wachtwoord ‘in channel’ zien.

Type nu ‘/msg nickserv register wachtwoord emailadres

screenshot

Binnen enkele minuten ontvang je op het opgegeven email adres een bevestingings code, die alvast in ‘/msg’ formaat voor je klaar staat. Kopieer deze regel uit het mailtje, plak ‘m in ChatZilla en druk op enter, je registratie is nu bevestigd.

Wil je je email adres graag prive houden. Stuur dan dit berichtje naar nickserv: ‘/msg nickserv set hidemail on’

Nu je NickName geregistreerd is zul je jezelf moeten identificeren wanneer je inlogt. Open weer Preferences (zie 3b). Links bij Preferences staat nu onder Global Settings ook freenode, als het goed is staat dit geselecteerd (blauwe achtergrond) zo niet, klik er dan op. Ga naar het tabblad “Lists” en klik achter Auto-perform op Add. Voer in ‘msg nickserv identify wachtwoord

screenshot

Nu zul je wanneer je chatzilla opstart automatisch een berichtje langs zien komen dat je je bij NickServ geidentificeerd hebt.

Mocht je problemen tegen zijn gekomen met deze instructies laat het dan even weten. De Handleidingen hebben niet voor niets de commentaar functie aan staan…


Geef een reactie

XHTML: Je kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>