Het DutchNaNo forum. Voor WriYe support in het Nederlands, en andere schrijfdiscussies.

Je bent niet ingelogd.

#1 Re: WriYe 2013 » Lenihan's Verhalenhoekje 2 » 16-02-2013 00:42:23

Moet ik meer warren lenihan zodat je mee kan warren en veel geschreven kan krijgen? >:3 Klinkt iig goed allemaal. Yay voor Victoriana questjes en verhalen enzo 8D.

#2 Re: Off-Topic » Fantasy festival fans? » 11-04-2012 22:37:13

heb me opgegeven om te vrijwilligen op Castlefest smile ik ging vroeger wel meer naar evenementen, maar nu al een tijd niet zo meer, met name omdat het toch een smak geld is en ik niet zo heel veel mensen meer ken (dus het ook daar niet zo voor hoef te doen)... maar vind het wel leuk. smile heb ook jaren op de NJN, nederlandse jeugdbond voor natuurstudie, gezeten, dus ben ook wel op voor gezellige 'kampjes' met gezellige avonden enzo. wink

alleen deze zomer heb ik het al aardig druk, en ook qua geld een duur jaar -- paard kopen, bruiloft, met name... dus ik verwacht dat ik er geen geld voor heb, helaas, en daarnaast dus ook erg druk sad dus ik verwacht dat ik niet kan, vind het wel een leuk initiatief!

#3 Re: WriYe 2012 » RJA's crazy chaos WriYe part 2 » 04-02-2012 17:55:50

Ik vind schrijven eigenlijk best rustgevend... Het kon me tijdens NaNo soms erg helpen om, als ik in bed iets in m'n hoofd had, gewoon nog even 2 uurtjes te gaan zitten typen 's nachts, dan was het eruit. big_smile Maar ik schrijf wel veel rondom emoties en daardoor is het ook een vorm van expressie. Re de slapeloosheid. (lig soms ook in bed te denken en te denken en lukt niet om te slapen, en 's ochtends heb ik het juist vaak omgekeerd, hihi.

Nou ja, het is pas de 4e van de maand hè, dus nog tijd om 'in te halen'. big_smile

#4 Re: Schrijfkwesties » Copyright van liedjes en/of dingen. » 08-01-2012 19:29:49

Infinity: Bedankt voor de tip, dat kan inderdaad wel als ik ooit nog iets met muziek wil doen. smile

Cirrus: Alleen omdat iets online staat betekent dat niet dat je het gewoon overal voor mag gebruiken. Als ik bijvoorbeeld tekeningen online zet om te delen met anderen dan mogen die ook niet gebruikt worden door anderen. Met name als het om commerciële doeleinden gaat, maar sowieso mag eigenlijk niks wat ergens online staat gebruikt worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar/maker.

Maar ik heb uiteindelijk het idee overboord gegooid en niet gebruikt omdat ik niet echt 'n manier kon vinden het te verwerken zonder dat het erg 'extra zooi die niks toevoegt' werd.

Het rottige is inderdaad wel wat RJA zegt, materialistische zaken hebben vaak een naam. Bijvoorbeeld wat voor merk auto of kleding maakt veel uit voor materialistische karakters. Ik probeer het maar 'n beetje te ontwijken, voor de zekerheid.

#8 Re: Creatief » Joos' creatieve uitspattingen » 02-01-2012 21:57:02

Wat leuk die gulden-oorbellen! Ik draag zelf ook geen oorbellen maar vind het wel een leuk idee smile De jurk vind ik ook leuk, ik hou wel van asymetrisch big_smile

#9 Re: Algemeen » Gelukkig Nieuw Jaar! » 01-01-2012 20:01:15

Gelukkig nieuwjaar smile

Hier nog steeds ziek, dus vooral een brak nieuw jaar tot nu toe tongue

#10 Re: Creatief » Lenihan's Hobbydingetjes » 28-12-2011 00:54:52

Klinkt goed Lenihan! big_smile Ik hoop dat er wat goede/leuke foto's bij zitten wink

#11 Re: Schrijfkwesties » Fantasy: help! » 28-12-2011 00:53:33

Re: Worldbuilding trouwens... Ik heb van te voren geen world-building gedaan, ik had behalve de mensen die in de 'main city' wonen één ras dat ik erin wilde stoppen. Een paar anderen zijn later gekomen tijdens het schrijven. In mijn hoofd heb ik wel een grof idee van hoe alles er uit ziet en in elkaar zit, maar ik heb er weinig van opgeschreven.

Ik zou persoonlijk gewoon gaan met wat je graag zelf wil, wat inspirerend is voor jou. Ik heb me zelf dus echt lang laten tegenhouden door "ja maar"s, en nu vind ik dat achteraf eigenlijk heel stom. Bij mij iig komt de wereld wel tijdens het schrijven, en kleine inconsistenties kan je dus altijd nog wegwerken later.

Oh ja, ik heb nu wel nu het verhaal klaar is dat de wereld in m'n hoofd steeds groter wordt, haha, heb ook al een boel alternatieve ideeën voor andere verhalen opgeschreven. Eigenlijk zou ik alles uit de wereld wel een keer op een rijtje moeten zetten voor de duidelijkheid...

Zelf ben ik trouwens geen fan van al te 'standaard' rassen die veel voorkomen in fantasy, maar dat is voornamelijk omdat veel lezers een erg vastgeroest idee hebben over de hoe & wat's van bijv orcs / elven. Daarnaast hou ik niet zo van goed vs kwaad en vaak krijg je wel een beetje "us vs them" met de 'standaard' rassen. Ik vind de psychologische impact op mijn MC(s) interessanter als ze iemand te grazen moeten nemen die eigenlijk maar net als hen is dan "omdat ie groen is". Kan je natuurlijk ook wel meer mee doen dan dat, maar dat is iig voor mij de reden om liever wat minder voor de hand liggende te kiezen. Wat RJA zegt, originaliteit is sowieso lastig te behalen, maar dat is voor mij niet dé reden om niet de standaard rassen te nemen. Als jij echter dat leuke rassen vindt en de staande ideeën ervoor niet erg vindt kan je ze natuurlijk gewoon gebruiken. Dragon Age: Origins had wel een leuke verandering bij de elven, die als slaven leefden. wink

#12 Re: Schrijfkwesties » Fantasy: help! » 27-12-2011 16:47:11

Ik denk dat het ook het beste is om gewoon te beginnen. Voor NaNoWriMo 2011 was ik ook erg twijfelachtig om fantasy te gaan schrijven. Ik had al tijden een basis-idee in mijn hoofd die eigen weinig omvatte, maar wel een duidelijke MC in mijn hoofd. Verder weinig world-building gedaan toen ik ging schrijven. Ook had ik het idee om iets van minder epische schaal te maken. Geen grote helden en geschiedenis-boek-verhalen dus, ik wilde het over gewone mensen met gewone rollen doen. De MC was een voetsoldaat die erg graag mensen wilde helpen, maar door alle ellende en haar fysieke zwakheid in steeds diepere dalen zakte. Ik ben blij dat ik dankzij NaNoWriMo gewoon het hele verhaal in één maand heb neergezet. Verbeteringen moeten er nog zat gedaan worden, maar het staat er wel. Dan heb je iets om vanuit verder te bouwen. Eerder 'mocht' ik van mezelf niet gaan schrijven, helemaal fantasy, omdat voor mijn idee de kans er geld mee te verdienen zo klein was. Nu probeer ik toch mezelf op literair vlak te verbeteren, omdat ik het leuk vind en wie weet. Dat helpt mijn schrijven echt met stappen vooruit, ik kan nog steeds haast niet geloven dat ik mijn hele fantasy verhaal van 160k heb neergezet in een maand en ik vind dat er best wat in kan zitten. Ik heb ook niet gelet op stijl en heb een heleboel characters pas bedacht op het moment dat ik ze schreef. Een van de dingen die mij persoonlijk namelijk tegen hield was het hele voorbereidingsproces en alle lijnen die ik zou moeten uitzetten voor mijn verhaal, en daarom heb ik met NaNoWriMo besloten dat even te laten varen en gewoon te gaan schrijven en tijdens het schrijven na te denken over het verhaal, i.p.v. van te voren. Dat werkt bij mij toch het beste en kleine inconsistenties kan je altijd later wegwerken.

Dat twijfelen van te voren ken ik ook; dat heb ik 5 jaar lang gedaan op mijn studie (illustratie op de kunstacademie). wink Was zo bang dat het niet goed genoeg was dat ik dan maar niet begon, of uren naar papier zat te staren, of gewoon uren in mijn hoofd al mijn ideeën zat rond te malen... Gelukkig heb ik dat nu niet meer zo, ook in teken-opdrachten niet, was bij mij echt puur de druk van school/cijfers/etc en met schrijven heb ik het niet zo, maar zowel daar als met schrijven is het toch echt het beste gewoon te beginnen.

Je moet je ook voor ogen houden dat een verhaal wat niet helemaal goed loopt niet erg is, of als er een keer iets bij zit wat je niks vindt. Je hebt het dan wel gedáán, en bent er achter gekomen dat het niks is, wat je anders niet had geweten. Dan blijf je ook niet met 'what if's zitten. En niet vergeten te genieten van het schrijf-proces, erg belangrijk. wink

Nou ja, ik weet niet of het helpt, maar ik zou dus meegaan met wat enkele anderen al hebben gezegd, gewoon lekker schrijven! Veel succes/plezier wink

#13 Re: Off-Topic » Joe Abercrombie\'s boeken! (fantasy) » 25-12-2011 18:05:20

Bayaz is niet echt een van de karakters die me aanspreekt persoonlijk, maar wel geinig dat ie weer terug komt. Herkenning is altijd wel leuk, maar er kwamen sowieso wel een boel 'oude' namen voorbij in de flaptekst. Wel grappig dat het zo langzaam begint, The Heroes klonk erg fast-paced vond ik en met veel gevecht (zijn ook niet mijn favoriete stukken, ben niet zo van eindeloze gevechten). Helaas heb ik 'm toch niet voor kerst gekregen, dat is wel jammer... Duurt denk ik nog wel even voor ik 'm zelf ga halen. Ik denk dat ze te laat waren met bestellen en toen maar andere dingetjes hebben gehaald omdat 't in de winkel niet zoveel te vinden is... Oh well. Ik heb nog wel 'n boel andere boeken van andere auteurs te lezen, dus The Heroes moet nog maar even wachten tot het geld er voor is. smile

Heb wel mijn gesigneerde versie van Best Served Cold binnen. smile "To Iris, Follow your dreams... Unless they lead you into a brutal quest for vengeance."

#14 Re: Algemeen » Fijne Kerst Allemaal » 25-12-2011 14:48:45

Fijne kerst iedereen! smile

Ik zit vandaag alleen thuis, gisteren met de familie kerst gevierd (was gezellig, pas na 2en naar huis gegaan) en morgen mag ik ook weer aan het werk, restaurant is volgens mij hele dag volgeboekt. wink

#15 Re: Algemeen » Welke forums (fora) willen we hebben? » 19-12-2011 20:16:37

Het cijfer staat voor het nummer van de challenge (dus cijfer wordt bij elke challenge vervangen dan), dus kan moeilijk door een mini-trebuchet (wat overigens ook een tikkeltje meer tijd zou gaan kosten dan een mini-lauwerkrans) worden vervangen..?

#16 Re: Algemeen » Welke forums (fora) willen we hebben? » 19-12-2011 18:18:38

Ja, als het challenges zijn als "haal x woorden in x tijd" o.i.d. dan kan natuurlijk iedereen die 'm complete gewoon een krijgen. :3 Ik weet nog niet zo goed wat ik me erbij moet voorstellen, haha, maar ben erg benieuwd (hopelijk gauw een challenge..? tongue).

Enne volgens mij was het de bedoeling, omdat iemand anders het voorstelde, dat Jarsto juist niet van alles ervoor hoefde te regelen dus behalve als jij regels op wil stellen denk ik dat we het zonder regels zouden moeten doen. Maarre regels hoeven niet persé toch..? Sommige challenges kunnen makkelijker en sommige moeilijker zijn....? :3

#17 Re: Algemeen » Welke forums (fora) willen we hebben? » 19-12-2011 15:04:03

De kleuren enzo kunnen makkelijk veranderd worden :3 En het cijfer ook natuurlijk. Denk wel dat cijfers het duidelijkst is, en kleuren alleen als er bv een 1e / 2e / 3e plek oid (goud/zilver/brons) is bij challenges met veel deelnemers. Of als er verschillende cathegorieën zijn o.i.d. Maar ik denk dat het cijfer het beste gewoon bv challenge 1 heeft een 1tje, challenge 2 een 2tje enz? :3

#18 Re: Meetings » Het grote kampeeravontuur » 19-12-2011 13:25:37

Camp NaNo is toch eigenlijk net zoiets als NaNoWriMo maar dan in juli/augustus van wat ik van google begrijp? tongue

Heb nog niet gestemd, moet er nog ff over na denken. Aangezien ik mijn werk bij het Ribhouse elke week van te voren doorgeef, en ik verder freelance, kan ik moeilijk inschatten wanneer ik het wel/niet druk zou hebben met werk en valt een heleboel wel te verschuiven daarin, dus op zich ben ik vrij flexibel. big_smile (en nog even afhankelijk van of we onze trouwplannen naar zomer 2013 schuiven waar het nu wel op lijkt, anders zou dat ook juni worden wrs) In Juni (begin) is hier ook altijd nog de Eper Paardenvierdaagse waar ik de hele week ben en in de weekenden ervoor en erna met mijn vierdaagse-dinnetjes op de camping hangen en nepjägermeister drinken 8). Het is *denk ik* 9 t/m 17 Juni... Maar verder heb ik nog niet echt wat. :3

Pasen is trouwens wel Lenihan's & mijn verjaardag, hoewel dat wat mij betreft niet persé een probleem hoeft te zijn. Kan het ook een andere datum vieren.

Een lang weekend zou ik wel het leukst vinden trouwens, of een midweek o.i.d. Hebben we ook gewoon lekker de tijd om van alles te doen, weekenden zijn zo kort ;3

#20 Re: Off-Topic » Het grote filmtopic! » 17-12-2011 23:13:20

Ik doe ook heel vaak half TV kijken en half iets anders doen.

Alleen echt serieus computeren en film-kijken lukt me niet goed, omdat ik op de computer vaak ook al 100 dingen tegelijk doe! XD Maar bv met een laptop zonder internet alleen typen en tv kijken wel. smile

Ik kan me eigenlijk geen enkel stuk huiswerk in het laatste jaar van mijn studie herinneren dat ik niet TV op de achtergrond had... Tekende echt héél veel bij de TV XD

Als ik schrijf heb ik alleen liever muziek over het algemeen dan TV, wat meer concentratie en kan ik muziek kiezen die het gevoel van wat ik schrijf heeft. smile

#21 Re: WriYe 2012 » Welkom! Wat is jou doelstelling? » 16-12-2011 20:43:01

Heb mijne op 250k gezet, ook met het oog op edit-werk en dat ik waarschijnlijk wel zo'n 100k zal halen in November. Ik ga van 1 dec tot 30 nov. smile

#22 Re: Off-Topic » Het grote filmtopic! » 16-12-2011 20:06:16

Ik ga eigenlijk bijna nooit naar de bioscoop (1 x per jaar ofzo), maar kijk wel veel DVDs. We hadden in Dordt een tweedehands DVD winkel, dus dan was het nog wel betaalbaar als je voor 2-4 euro een leuke DVD erbij had. Ik heb niet een bepaald genre, maar we hebben in de kast vooral romantische komedie, humor/komedie/parodie, disney & andere animatie, ook manga, fantasy, historisch... Van een boel genres hebben we wel wat staan eigenlijk.

De kerstfilm die we elk jaar standaard weer kijken is trouwens "Bad Santa" sinds een jaar of 3 terug. Geweldige film als je van groffe humor met niet teveel kerstspirit houdt. En het jongetje is echt hilarisch. :') Kan 'm iedereen aanraden.

#23 Re: Creatief » Cover voor mijn NaNo-novel » 16-12-2011 18:54:34

RJA schreef:

Maar ik vind je flaptekst wel erg pakkend

Nu wil je zeker gelijk het verhaal lezen hè, na die pakkende synopsis... :') Haha! (ik heb nog geeneens een echte/goede synopsis *kuch* moet ik nog eens voor gaan zitten xD hele kunst om dat alles in een flaptekstje te zetten!)

#24 Re: Algemeen » De Balkjes Zijn Er! » 16-12-2011 17:11:54

Ik zie ook liever ofwel mm-dd-yyyy ofwel dd-mm-yyyy (het laatste is denk ik in NL meest voorkomend) voor data.

Op mijn computer heb ik alles ook omgekeerd gesorteerd voor de alfabetische volgorde maar op forums enzo vind ik de 'gewone' volgorde mooier. smile

#25 Re: Creatief » Lenihan's Hobbydingetjes » 16-12-2011 15:53:48

Wow! Dat is wel duur ja... Jammer, maar wel leuk dat je nu voor volgende zomer weer een idee hebt met die stof. Alvast veel naaiplezier!

Forum footer

Powered by FluxBB