Het DutchNaNo forum. Voor WriYe support in het Nederlands, en andere schrijfdiscussies.

Je bent niet ingelogd.

#1 Re: Off-Topic » Het grote filmtopic! » 16-12-2011 19:47:18

Ik wil binnenkort naar de nieuwe Sherlock Holmes.

Verder kijk is zo'n beetje alle horror-films maar ik vind ze niet allemaal leuk. Laatst heb ik Insidious, Grave Encounters en Apollo 18 en Sint gezien, die waren allemaal wel leuk.

Verder zijn er een aantal films die ik standaard heb en af en toe overnieuw kijk...
Love Actually en 27 Dresses.
De eerste Matrix film (en de laatste 2 kijk dan meestal ook maar niet met even veel plezier).
The Usual Suspects
American Beauty...
Sherlock Holmes
Up
A Knight's Tale
Groundhog Day.

"Eclectische" smaak, dus wink

#2 Re: Off-Topic » Joe Abercrombie\'s boeken! (fantasy) » 16-12-2011 11:36:43

Oh dat is wel cool :3 Zo bouw ik één van mijn verhalen ook op. Of eerder gezegd, ik heb een wereld gebouwd, en de "geschiedenis" is eigenlijk gewoon een serie verhalen. Sommige lang wat ook wel een trilogie kan worden of in ieder geval een flink lang boek, sommige kort van een paar pagina's, een ervan mijn Nano van dit jaar, etc. Leuk om te weten dat dat soort settings/boeken ook wordt uitegegeven smile Ik geloof dat Raymond Feist het ook doet, meerdere boeken in dezelfde setting.

Maar eens een pdfje zoeken dan voor in de trein big_smile

#3 Re: Creatief » Cover voor mijn NaNo-novel » 16-12-2011 11:25:30

Je krijgt trouwens vanavond hoofdstuk 2 (en mss hoofdstuk 3) terug smile

#4 Re: Creatief » Cover voor mijn NaNo-novel » 16-12-2011 11:24:30

Toch maar voor niet-handgeschreven letters gegaan? smile

Ik zou voor de zon graphic (iig die op de rug, die op de muur mag van mij blijven), een of andere vector vinden/maken, staat vind ik beter. De achterkant is toch vaak het eerste wat mensen zien, dus een beetje een 'clean' vorm is dan handig. Misschien ook een ander lettertype? Deze is wel heel standaard (hoeft niet per se iets slechts te zijn natuurlijk. wink )
Verder vind ik Mewis er een beetje uitzien alsof, als het overdag is en licht, ze letterlijk primair, fel, wit is. Ik snap waarom je hier voor hebt gekozen, maar als je er een beetje kleur in doet kan je denk ik heel leuk met de schaduwen etc spelen en haar er op een andere manier heel ziek uit laten zien ipv "als een vampier of een standbeeld" smile

Verder vind ik m echt heel leuk - de schedel is echt lief XD En de kaars en het haar vind ik heel mooi gedaan smile

#5 Re: Off-Topic » Joe Abercrombie\'s boeken! (fantasy) » 15-12-2011 21:23:43

Hahaha, gesproken door degene wiens trilogie ik nakijk smile

Horen Best Served Cold en de trilogie ook bij elkaar dan?

#6 Re: Off-Topic » Joe Abercrombie\'s boeken! (fantasy) » 15-12-2011 11:21:28

Heb er goede dingen over gehoord, maar nog niets van gelezen.
Welk boek raad je aan om mee te beginnen? smile

#7 Re: WriYe 2012 » Aleenehs voortgang! » 11-12-2011 12:06:20

Misschien is haar moeder vreemdgegaan en is ze daarom eigenlijk een bastaard, niet van adel en kan ze daarom niet met een kleine draak. smile Drama!

#8 Re: WriYe 2012 » Lenihan's verhalenhoekje » 11-12-2011 00:27:36

Latijn en oud-Grieks waren wel de lingua francas van hun bepaalde tijd. Net zoals Engels dat nu dus is in een bepaald gebied. Er zijn nu op aarde ook weinig gymnasia waar je oud-Ethiopisch of zo kan leren XD Veel talen kan je niet eens meer leren omdat ze nooit zijn vastgelegd (wat latijn en oud-grieks dus wel waren). Zolang er geschrift is in die taal kan je het vaak nog leren (zeker als je het ergens vertaald ziet met een andere taal ernaast, zoals de Rosetta steen.. die was in het egyptisch, grieks en... nog iets). Dus is wel iets om rekening mee te houden.

#9 Re: WriYe 2012 » Lenihan's verhalenhoekje » 10-12-2011 23:12:43

Het probleem is dat de westerse wereld maar een klein stukje van de wereld is wink En dat de lageropgeleiden zelfs daar ook geen verstaanbaar engels spreken of verstaan. XD
Maar ik snap waar je naartoe wil xD

#10 Re: WriYe 2012 » Lenihan's verhalenhoekje » 10-12-2011 21:54:20

*houdt zich in over het "Zoals we nu allemaal Engels spreken", heeft daar nogal les over op het moment*

#11 Re: Creatief » Lenihan's Hobbydingetjes » 10-12-2011 15:49:17

Haha ja dat mutsje had je echt in een half uur of zo af XD

#12 Re: Schrijfkwesties » Nieuwe plots » 10-12-2011 12:29:28

Het kan inderdaad van alles zijn... Ik krijg het niet zoals Lenihan constant binnen, ik moet er wel een beetje naar op zoek zijn of in ieder geval in de goede frame of mind, zeg maar, maar dan kan alles wel een verhaal idee zijn.

Soms begint het met een personage...
Maar die hoeft niet voort te komen uit iemand die ik zie lopen of uit een film oid, kan ook uit een gevoel zijn, of een situatie, etc.
Soms begint het met een scene...
Niet eens per se de begin scene. Een van mijn meest ambitieuze verhalen kwam voort uit een gevoel (moeilijk te beschrijven, zeg maar dat "nnnnnnrngh" gevoel dat je krijgt als je net voor het eerst 1984 hebt uitgelezen), daaruit kwam het idee voor om ook een verhaal te schrijven dat bij de lezer zo'n sterke reactie oproept, en van daaruit de scene die zich uiteindelijk ongeveer op twee derde van het verhaal bevindt (eind boek 2, zeg maar).
Soms begint het met een setting...
Daar ben ik zelf helemaal weg van, settings wink Werelden, steden, één enkele herberg langs de weg, maakt me niet uit... De vonk hiervoor komt bij mij vaak op door beelden die ik zie... De lichtinval terwijlik door oud Utrecht loop, mist op de hei, een detail op een gevel, maakt niet uit. XD Van daaruit bedenk ik een setting, die soms vooral draait om een bepaald gevoel met zich mee te dragen, en daar plaats ik dan een verhaal in. Soms meerdere. Hier loop ik vaak wel het risico om allemaal coole aanknooppunten te bedenken uit de geschiedenis van die plek en zo, en ik weet precies waarom de barkeeper maar 1 oog heeft en hoe de tovenaar aan zijn staf komt (die toch wel verdacht veel weg heeft van een menselijke arm) en wie in het jaar 1921 de kroonjuwelen heeft gestolen... maar dat past niet allemaal in één verhaal of boek of trilogie zonder het allemaal HEEL raar aan elkaar te knopen... XD Maar het houdt me in ieder geval aan het schrijven.

Ik ben zelf niet zo van de "What if?" ideeën... Dit is iets wat veel sci-fi/fantasy schrijvers gebruiken, "what if" de nazi's WO2 hadden gewonnen, "what if" het monster onder mijn bed echt was, "what if" de lucht blauw is omdat we tegen een gigantisch BSOD aan zitten te kijken? Dit werkt voor andere mensen vaak heel goed, maar voor mij persoonlijk niet zo. Er moet toch echt iets van een gevoel aan zitten voor mij, dan pas kan ik er wat mee.

#13 Re: Schrijfkwesties » Editen » 10-12-2011 01:14:48

Voor alle stijlfouten geldt wel... het is stijl. Het is niet OMG ALTIJD FOUT, maar er zijn vaak manieren waarop het beter/mooier kan. Persoonlijk gebruik ik zelf ook wel eens adverbs, maar ik denk er meestal wel over na als ik het doe. Daarom vind ik die "the road to hell is paved with adverbs" zin ook zo mooi... Een adverb is ok, als je het expres gebruikt, maar ze zijn zo -makkelijk-. Het is een hele simpele manier om iets te beschrijven, 1 woordje en je bent klaar... Persoonlijke mening is dat het heel makkelijk is om er lui van te worden. Dus gebruiken when appropriate wink

Het proofreaden/editen doe ik er bij. smile Heb het er niet heel druk mee meestal maar ik hoef er ook geen fulltime werk van te maken.
Eens zien of ik kan vinden waar die berichten terecht komen.

#14 Re: Algemeen » Vragen ... » 09-12-2011 22:57:35

Volgens mij moet dat gewoon kunnen, zolang de gesprekken gewoon in het Nederlands blijven. Ik weet dat er tenminste 1 persoon rondloopt die geen Engels kan, maar het zal wel geen probleem zijn om hier en daar een samenvatting in het Engels te hebben.

#15 Re: Schrijfkwesties » Editen » 09-12-2011 14:51:22

Hey Cayendi smile
Helemaal mee eens dat je altijd dingen blijft verbeteren hoe vaak je het ook over leest. Daarom is het denk ik erg belangrijk om op een gegeven moment gewoon te zeggen "okee, nu is het klaar," en niet tot in de oneindigheid bezig te blijven.
Er gaat bij de uitgever meestal ook nog iemand overheen om de laatste dingetjes eruit te halen.

Ik  vind het ook een heel goed idee om de scenes die je eruit haalt niet compleet weg te gooien maar naar een Deleted chapter te verplaatsen, zodat je er nog toegang tot hebt als je dat nodig hebt. Ik heb vaak zelf nog wel eens zoiets van "hoe liep die mooie zin nou ook alweer! Hij stond in één van die stukken die ik weg heb gehaald! Argh!"  big_smile

En idd, het laten lezen door iemand anders (of meerdere!) is erg belangrijk... Die hebben weer een ander perspectief, en zijn vaak wat harder dan ik zelf in ieder geval in eerste instantie voor mijn woorden ben. Ik hou standaard van mijn personages en als ik bijvoorbeeld iets cool vind kan ik er helemaal lyrisch over doorgaan... terwijl iemand anders die niet vooraf al weet hoe geweldig dit personage later gaat worden dit alleen maar storend vindt wink Je kan ook zelf proberen je perspectief zo ver buiten je te plaatsen dat je op die manier naar je tekst kan kijken, maar toch is het uiteindelijk handiger dat iemand anders er nog even naar kijkt.
Als je daar een groep voor kan vinden met mensen die ook daadwerkelijk weten wat ze doen, des te beter smile

#16 Schrijfkwesties » Editen » 09-12-2011 13:05:31

Omegi
Reacties: 13

Ik heb gisteren deze posts geschreven over editen (ook als onderdeel van m'n WriYeaaah): Clicky

Dus ik vroeg me af hoe jullie het editen aanpakken. Sowieso is dat tooltje op het eind wel handig, van de makers van WriteOrDie... Niet editen binnen de tijd ofzo, het pakt een hoofdstuk van je tekst en highlight de dingen waar je naar moet kijken smile

Het lijkt me in ieder geval dat net als met schrijven, het editen voor iedereen anders gaat, dus ik vroeg me af hoe dat voor anderen gaat.
Omdat er toch wel heel veel mensen editen in hun WriYe, lijkt het me handig om dat allemaal in één topic te krijgen, dan heeft iedereen er misschien wat aan.

#17 Re: Spelletjes » woorden slang » 08-12-2011 23:31:31

Navigatie (tussen die plotholes door)

#18 Re: WriYe 2012 » Seriouscirrus cirrusismes » 08-12-2011 17:47:19

Holy shit was het nog gelukt ook?
Awesome! big_smile

#19 Re: Meetings » Het grote kampeeravontuur » 08-12-2011 13:47:53

Mews: Unrelated vraagje... hoeveel betaal je voor dat huisje? Huur je het het jaar door?

#20 Re: Spelletjes » woorden slang » 08-12-2011 13:45:21

Aandachtsspanne. (waardoor ik zo slecht ben in word wars wink )

#21 Re: Schrijfkwesties » Roleplay - doet iemand het? » 07-12-2011 12:45:26

Vraag: Waarom zijn jullie over gegaan naar AD&D?

#23 Re: Off-Topic » tv-series » 07-12-2011 12:15:23

Hahaha holy crap, Darkplace heeft die geweldige gast van IT Crowd erin :3 Nu al helemaal blijven kijken.

EDIT: Oh allebei. big_smile Ik herkende dinges niet zonder z'n afro.

#24 Re: Schrijfkwesties » Nieuwe plots » 07-12-2011 12:11:06

Haha Lenihan smile Dat verhaal van die trein is basically wat men dacht dat er zou gebeuren toen de gewone (niet hogesnelheid) trein er nog maar net was. "MENSEN ZIJN NIET ONTWORPEN OM ZO SNEL TE GAAN!"

#25 Re: Schrijfkwesties » Namen » 07-12-2011 12:08:36

Tegenover de school waar wij op zaten was een Koning Arthur Pad, en nog allemaal andere ridders (niet alleen van de ronde tafel). Die zijn allemaal niet zo bekend dus kan je zo jatten smile Misschien wel handig om eerst op wikipedia te duiken om te zien wat voor iemand het was.

Forum footer

Powered by FluxBB